Vacanțele în România cu cei mici sunt o provocare, dar și o plăcere. Când ai și munte și mare, obiective turistice încărcate de istorie, dar și locuri de distracție, poate fi greu de ales o singură destinație. Indiferent de vârsta copilului tău, în România ai ce vizita. În plus, există numeroase locuri de cazare liniștite, prietenoase, ideale pentru părinți și copii. Dacă ești în căutarea unor idei de vacanțe, iată câteva sugestii care sperăm să te inspire și să te motiveze să îți pregătești bagajul.
Salina Turda
Vrei să îmbini utilul cu plăcutul sau, mai exact, sănătatea cu distracția? Atunci, puteți face o vizită la Salina Turda. Este printre cele mai spectaculoase atracții turistice din România. Este un spațiu subteran pe care oamenii l-au creat într-un mediu natural, săpând în sarea depusă după evaporarea vechii mării. Aici, cel mic are ocazia să învețe o mulțime de lucruri noi, să exploreze salina, dar și să se joace (există amenajat un mini parc de distracții în Minele Rudolf și Terezia). Cu siguranță, copilul va fi încântat. Recomandat este să vizitezi salina spre finalul verii, când temperaturile de afară se mai domolesc, astfel încât să nu treceți brusc de la 11-12 grade cât sunt în salină, la 30-35 grade, afară. Aerul din salină este recomandat pentru aerosoli, în cazul copiilor care răcesc des, suferă de astm, rinită alergică, rinosinuzita cronică, bronșită sau au alte afecțiuni de genul acesta. Este bine de știut că dacă cel mic are mai puțin de trei ani, va fi nevoie să ceri recomandarea medicului, înainte de a vizita salina. Accesul pentru copiii sub trei ani se face cu aviz medical.
Vulcanii Noroioși
Vulcanii Noroioși sau Pâclele Mari și Pâclele Mici sunt un alt obiectiv turistic pe care cei mici îl vor îndrăgi. Și asta pentru că peisajul de aici pare de pe o altă planetă, una imaginară. Fenomenul este unic în România și copii pot vedea cum acei mici vulcani „scuipă gaze” și împing spre suprafață apa din pânza freatică și amestecată cu argilă. Astfel, vulcanii creează un fel de „bulbucii”, spre amuzamentul celor mici. Recomandat este să mergi când ai vreme bună, nu pe ploaie sau imediat după ce a plouat, deoarece terenul devine alunecos, periculos și neplăcut.
Cascada Cailor
Considerată cea mai înaltă din România, Cascada Cailor se află în stațiunea Borșa, din județul Maramureș, la altitudinea de 1300 m, iar căderea de apă este de 90 metri. În jurul acestei cascade s-au format mai multe legende. Una dintre cele mai cunoscute fiind aceea care spune că, speriați de un urs, mai mulți cai au sărit de pe vârful cascadei. Legenda spune că acea cascadă s-a format din lacrimile păstorilor care au plâns după animalele pierdute. La Cascada Cailor poți ajunge din stațiunea Borșa-Complex, fie pe jos, pe o potecă marcată (marcajul turistic este triunghi roșu), fie cu telescaunul. Dacă cel mic preferă plimbările pe jos, este bine să știi că traseul este unul ușor și de scurtă durată (aproximativ o oră). Se poate face de către orice turist echipat minimum cu bocanci și, eventual, o pelerină de ploaie, în cazul în care vremea este mai puțin prietenoasă.
Cimitirul Vesel din Săpânța
Rămânând tot în nordul țării, tot în județul Maramureș, îți propunem un alt loc care merită bifat, cel puțin o dată în viață. Cimitirul Vesel, din localitatea Săpânța este celebru pentru crucile viu colorate și total diferite de ceea ce suntem obișnuiți să găsim într-un cimitir. Ideea este cu totul originală și îi aparține lui Stan Ioan Pătraș, născut în anul 1908 într-o familie de maramureșeni care se ocupau cu prelucrarea lemnului. Pe cruci a sculptat și pictat diferite scene din viața și ocupația persoanelor decedate. Chiar dacă pare ciudat să duci copilul în vizită la cimitir, experiența este una veselă, colorată, aducând și o altă perspectivă asupra unor evenimente triste. Versurile de pe cruci sunt destul de hazlii și originale. Dacă tot sunteți în zonă, mai puteți vizita Mănăstirea Peri din Săpânța, Biserica de lemn din Ieud Deal, Muzeul Satului Maramureșean, situat în Sighetul Marmației sau puteți face o plimbare cu Mocănița pe Valea Vaserului.
Cazanele Dunării
Din nord, coborâm în sud, acolo unde Dunărea intră în țară. Cazanele Dunării sunt spectaculoase, atât pentru părinți, cât și pentru cei mici, mai ales dacă au peste 4-5 anișori, cât să înțeleagă și mai bine experiența. O plimbare de câteva ore cu barca pe Dunăre, cu siguranță, va fi o bucurie pentru copilul tău. Barca sau vaporașul se pot închiria din Orșova, plus că majoritatea pensiunilor din zonă vă pot face recomandări. Pe lângă Chipul lui Decebal, Tabula Traiană, ruinele Cetății Trikule, Mănăstirea Mraconia, puteți vedea și Peștera Ponicova, plus Peșterea Veterani. Ambele peșteri sunt spectaculoase și merită explorate.
Cetatea Medievală Sighișoara
Dacă cel mic este atras de istorie sau de perioada în care domneau prinții și prințesele, o vizită la Cetatea Medievală din Sighișoara îl va încânta. Este considerată una dintre cele mai bine conservate cetăți din lume și singura cetate medievală din Europa ce este încă locuită. Un weekend petrecut aici va da senzația că v-ați întors în timp, pe vremea când existau aurari, tăbăcari, cositorari, dulgheri sau cojocari. Pe lângă cele nouă turnuri ale cetății, pot fi vizitate și Biserica din Deal, Scara Acoperită sau Scara Școlarilor, Biserica Mănăstirii Dominicane, Muzeul Turnului cu Ceas.
Castelul Bran
Copiilor le plac poveștile. Așa că, probabil, și legenda Contelui Dracula va stârni imaginația celui mic. Fiind cunoscut de turiştii din întreaga lume drept Castelul lui Dracula (personaj al scriitorului irlandez Bram Stoker), acest obiectiv turistic atrage anual mulți curioși. Dincolo de legendă, însă, Castelul Bran poate fi, pentru cel mic, o modalitatea de a cunoaște frânturi din istorie. Taxa pentru intrare este 45 lei pentru adulți, 10 lei pentru elevi, iar copiii cu vârsta până la șapte ani împliniţi beneficiază de gratuitate.
Dino Parc
După ce ați vizitat Castelul Bran, puteți continua aventura în Dino Parc. Un loc situat în Râșnov și dedicat, în special, copiilor. Parcul a fost inaugurat în 2015 și este cel mai mare parc cu machete cu dinozauri în mărime naturală, din Sud-Estul Europei, dar și un muzeu în aer liber, unic în România. Parcul dispune de locuri de joacă pentru copii, căsuțe în copaci, expoziții științifice, un cinematograf 9D și un cinematograf 360°, trasee de aventură, tiroliană, labirint cu lasere, soundbox, alte zone interactive și peste 100 de machete fascinante. Biletul de intrare este 30 lei pentru adulți și 23 lei pentru copii.
Castelul de Lut, Valea Zânelor
Castelul de Lut, Valea Zânelor este considerat o destinație de basm pentru copii și adulți. Castelul este situat într-un sat pitoresc, la poalele Munților Făgăraș, în județul Sibiu, mai precis în Porumbacu de Sus. Aici puteți merge să vă relaxați și să faceți un picnic la iarbă verde, departe de zgomotul și agitația orașelor.
Transfăgărășan – Bâlea Lac
După ce britanicii de la Top Gear au prezentat Transfăgărășanul drept unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume, ruta care leaga Muntenia de Transilvania a devenit și mai atrăgătoare, mai ales pentru turiștii străini. Este un drum musai de făcut măcar o dată în viață. Cu siguranță, îi va oferi copilului o experiență surprinzătoare. Este recomandat să faceți traseul în timpul săptămânii, deoarece în weekend este foarte aglomerat. Drumul începe din Bascov, județul Argeș, merge spre nord și se termină în localitatea Cârțișoara, aflată la 50 de kilometri de Sibiu și 104 kilometri de Brașov. Pe lângă peisajele spectaculoase din munții Făgăraș pe care le puteți admira pe parcursul traseului aveți și câteva obiective turistice la care merită să vă opriți: Mănăstirea Curtea de Argeș, Cetatea Poenari, Barajul Vidraru, Cascada Capra, Bâlea Lac, Bâlea Cascadă, Muzeul Etnografic Badea Cârțan din localitatea Cârțișoara. Dacă timpul, condițiile sau vârsta celui mic vă permit, puteți merge și pe Valea lui Stan – un traseu montan tip canion care durează aproximativ patru ore. Atât intrarea, cât și ieșirea din traseu sunt direct pe drumul Transfăgărășan.
Sursa foto: Shutterstock
Categorie: Copil • Timp liber | Data publicarii: 2021-08-07 | Autor: Mamici Smart
Lasa un comentariu